Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Vrátil: "Z hokejbalu mám radost a o tom to je“

17.02.2014 | Petr Král

Trenér Martin Vrátil působí u hokejbalového oddílu SK Jihlava již řadu let. Během své hráčské i trenérské kariéry toho už mnoho zažil. Mezi jeho největší úspěchy patří mimo jiné čtyři extraligové tituly...

Jak dlouho působíte v roli trenéra?
Svojí trenérskou štaci jsem začal v roce 2000, kdy mě oslovil Petr Chytil, abych s ním vedl tehdejší juniorku. A to jsem měl velké štěstí, protože jsem začal hned u těch nejlepších. V roce 2002 jsem se ujal kategorie starších žáků, kde jsem vydržel nejdéle. Asi v roce 2010 následoval přesun ke staršímu dorostu, kde jsem byl dva roky. Nakonec jsem šel na trenérskou lavičku Whisky baru.

Jaká byla vaše hráčská kariéra?

Ta byla krásná! V devadesátých letech jsem byl u založení Stars Jihlava. Hráli jsme na úrovni dnešní druhé ligy. Hokejbal jsme si moc užívali. Já byl brankář, ale žádné statistiky jsem netrhal (smích). Měl jsem z toho sportu radost, jak to mám do dnešního dne a o tom to je. Po letech ve Stars Jihlava jsem  byl také u založení Flyers, kde jsem odchytal tři roky. Potom už jsem se uchýlil k roli trenéra.

Vyhlídky týmu na jarní část sezóny?

Máme za sebou kvalitní zimní přípravu, kterou zakončíme o víkendu na kvalitně obsazeném turnaji v Českých Budějovicích. Pro nás ten turnaj bude super zkušeností a myslím, že jí pak zúročíme v lize. Jinak na jarní část musíme především zkonsolidovat obranné řady a připravit se na play-off. Loni to bylo z naší strany moc povedený, letos bychom chtěli ještě o krůček dál. Bohužel nám pravděpodobně nepomůžou kluci z áčka, protože očekávám, že budou mít dlouhé play-off.

V béčku vedete řadu hráčů, které znáte od utlého věku.

Ano. Je to velká výhoda. Vím, co od nich čekat. Vlastně jsem byl u jejich prvních hokejbalových krůčků a poté sledoval jejich vývoj v ostatních věkových kategoriích. Měl jsem velkou radost, když mě po letech kluci oslovili, abych je opět trénoval. Asi se tam vytvořilo nějaké pouto.

Zažil jste s některým hráčem satisfakci?

No, asi s Jožkou (Josef Jakoubek) ten mě překvapil nejvíce ze všech. Dobře se vypracoval, klobouk dolů!

Kdo je vaší spojkou mezi kabinou?

Sestavu probírám s Plecym a některé interní věci řeším přes Peťana.

Vaše největší hokejbalové úspěchy?

V aktivní kariéře bylo mým největším úspěchem 3. místo v lize s Flyers. Taky když se nám povedlo vyhrát turnaj veteránů (smích). No a jako trenér: to jsou extraligové tituly se staršími žáky, starším dorostem a 2x s juniorkou. Také sem patří určitě triumfy na turnajích v Plzni, Jindřichově Hradci, Českých Budějovicích, či v Jihlavě. A nemůžu zapomenout ani na anketu sportovec Jihlavska, kde jsme získali prvenství za kolektiv roku.

Můžete udělat na jaře úspěch v podobě umístění se na bedně?

Když budeme mít štěstí, tak určitě. Myslím si, že na úspěch bychom mohli myslet, ačkoliv to bude těžký. Já říkám, proč ne? Máme na to tým a snad zúročíme, co jsme natrénovali.

Byl jste u samého vzniku tohoto mančaftu…

Pavel Zeman mi udělal velkou radost, když mě oslovil. Hlavně, že jsem mohl být zase na hokejbale a ještě k tomu s takovou super partou kluků, které jsem dobře znal. Měl jsem z toho prvně trochu obavy, jak to zvládneme, ale nakonec nám to parádně klape. Ten náš tým vznikl při sranda mači (http://osobnosti-hokejbalu.wz.cz/exhibicni_zapas.html) a později se vše vyrýsovalo na posilce (smích). Nicméně ten největší kus práce odvedl Pavel Zeman, kterému patří velké poděkování.

Na spolupráci s jakým trenérským kolegou vzpomínáte nejčastěji?

Petr Novotný, Tomáš Barák, Zbyňa Zápotočný, Petr Chytil … To se nedá takhle vyjmenovat. Já si s každým sedl. I teď s Plecym (Pavel Pleško) je to dobrá spolupráce. Myslím si, že z něj jednou bude kvalitní trenér, má dobré myšlenky a názory.

A naopak na jakého svěřence vzpomínáte nejčastěji?

Jé, to je těžký vybrat pouze jednoho, především z této generace, ale hlavně na Gregču (Lukáš Gregor). Ten myslel od srdce, uměl se ze všeho radovat a ta jeho show, kterou dokázal vždycky vymyslet! Ty jeho blbinky s trychtýřem, na to se prostě nedá zapomenout.

Rád bych ještě touto cestou poděkoval všem rodičům, protože bez jejich podpory by tu dneska kluci nebyli. Také jim patří velké dík za jejich podporu během zápasů, stejně jako všem fanouškům, kteří nám vytváří na zápasech nádhernou kulisu. Děkuji.

 
Utkání
Muži A | neděle 14.04.2024, 14:30
Čtvrtfinále 4
1:3
Slza Okříšky - SK Jihlava
 
Muži A | sobota 20.04.2024, 16:00
Semifinále 1
3:2
Hodonín - SK Jihlava
 
Muži A | neděle 21.04.2024, 11:00
Semifinále 2
1:2
Hodonín - SK Jihlava
 
Muži A | Sobota 27.04.2024
Semifinále 3
VS.
SK Jihlava - Hodonín
 
Muži A | Neděle 28.04.2024
Semifinále 4
VS.
SK Jihlava - Hodonín
 
Aktuální články
Benjamínek Gruss zastavil 41 střel. Semifinále je 1:1

O den později pokračovala semifinálová série na hřišti Hodonína, který vyhrál úvodní duel těsně 3:2.

 
První semifinále vyhrál těsně Hodonín

Semifinálová série mezi vítězem základní části HBC Hodonín a obhájci titulu SK Jihlava, byla rozehrána v sobotní odpoledne. V hledišti...

 
SK slaví postup do semifinále

O den později pokračovala čtvrtfinálová série. Okříšky toužily vrátit sérii zpět do Jihlavy, naopak SK chtěl sérii ukončit a vyhnout...

 
Okříšky snížily stav série na 1:2
 
Druhý čtvrtfinálový bod pro Jihlavu
 
SK otočil z 0:2 na 3:2 a má první bod
 
“Jestli chceme postoupit dál, musíme makat naplno celou sérii“ hlásí Bohatý
 
Jihlava zakončila základní část vítězstvím
 
Derby podruhé v sezóně pro Flyers
 
Jihlava prohrála s Okříšky a vzdálilo se jí druhé místo
 
 
eSports.cz & SK Jihlava - kontakt: hokejbal-jihlava@seznam.cz RSS